Cabernet Moravia
Odrůda Cabernet Moravia vznikla křížením Zweigltrebe a Cabemet Franc. Modrá moštová odrůda. Dospělý list je velký, tmavě zelené barvy, kruhovitý. Hrozen je středně velký, středně hustý, rozvětvený na dlouhé stopce. Bobule středně velká, kulatá, s voskovým povlakem. Šupka modročerná, pevná, dužina rozplývavá. Odrůda je odolná proti napadení plísní šedou. Víno je harmonické, velmi přljemné chuti, tmavé barvy, jemné cabernetové aroma.
Cabernet Moravia je vitální a velmi plodná pozdní odrůda. Doporučuje se pro ni střední i vysoké vedení a užší spon. Nejvhodnější a také nejúčelnější je řez na jeden kmínek a jeden tažeň. Odrůda má velkou autoregulační schopnost, čím kratší řez provádíme, tím jsou hrozny větší a také jejich počet je na letorostech vyšší a dochází k podstatnému zvětšení bobulí. Proto je vhodné tento systém doplnit redukcí počtu hroznů nebo jejich půlením v době zaměkání. Použití podnože závisí na půdním typu. Do těžších půd se doporučují málo vzrůstné podnože, pro vysoké vedení je vhodná silnější vzrůstná podnož, obecně vyhovují SO-4, T 5C, 125 AA a Cr 2. Plodnost je výborná a pravidelná. K výrobě vysoce jakostních vín je třeba objem sklizně snižovat. Výnos hroznů bývá vysoký, cca 5,89 kg/keř, respektive 9-16 t/ha. Průměrná cukernatost bývá 17-19,5° NM při obsahu kyselin 7-9,5 g/1. Z nejlepších stanovišť odrůda poskytuje při současné redukci násady hroznů i vysoce ceněná přívlastková vína (až ledové víno).